Az NFÜ teljesen megbolondult

Posted: szeptember 8, 2013 in Uncategorized
Címke: , ,

Ilyen még nem volt! Több mint 300 000 oldalt kért be az NFÜ egy héten belül a kedvezményezettektől. Az egyszerűsítés és a pályázóbarát adminisztráció jegyében épül tovább a papírkapitalizmus. Korábban annak a reményünknek adtunk hangot, hogy a kampánycéllal belengetett idióta off-shore vadászat szépen elül az NFÜ-nél, vagy maximum rábízzák néhány gyakornokra és esetleg a pofozózsáknak, bűnbaknak és udvari bolondnak egyaránt remekül használható NFÜ munkatársai a források kihelyezéséért folyó megfeszített küzdelemben esetleg érdemi munkát tudnak végezni. Sajnos nem ez történt. Az NFÜ régi-új vezetésében dolgozó kollégák, Lázár Jánosékkal megerősítve megtalálták a lehető leghülyébb megoldást az ostoba kampányszólamok srófolására.

A kedvezményezetteknek néhány napja a Pályázó Tájékoztató felületen (EMIR) folyamatosan megy ki a felszólítás, hogy töltsenek ki egy 8 (!) oldalas átláthatósági nyilatkozatot és azt kézhezvételtől számított 8 napon belül küldjék is vissza. A nyilatkozatban igen részletesen megpróbálják feltérképezni a kedvezményezettek társasági tulajdonosi-vezetői kapcsolatait, gazdasági teljesítményüket illetve külföldi kötődéseiket. A még az NFÜ-ben dolgozó kollégáink hozzánk eljuttatott becslése szerint ez kb. 40 000 projektet érint. Figyelembe véve, hogy a több kedvezményezettel megvalósuló projekteknél külön bekérik mindegyik támogatásban részesülőtől a nyilatkozatot, rövidesen  nem kevesebb mint 320 000 – 350 000 (!!!) oldalnyi teljesen felesleges dokumentum érkezik majd be az NFÜ-höz. Másképpen ez kb. 175 teljes Gyűrűk Ura trilógiának felel meg A4-es lapon. Az NFÜ-sök/KSZ-esek brutális mennyiségű dokumentumot kell érkeztessenek, feldolgozzanak, miközben az átlagos pályázó a nyilatkozatot nem is érti és elkészíteni is idő.  Az persze hab a tortán, hogy a szokásos kapkodásban azt is elfelejtették odaírni, hogy melyik címre kellene visszaküldeni (a KSZ-nek persze. Ott melyik címre? Mi legyen a küldeményazonosító? stb.). Különösen bájos az aláírás is a felszólításon:

Együttműködését előre is köszönöm!

Tisztelettel,

NFÜ

Egyes szám első személyben íródik, de az ordas baromsághoz már senki nem merte adni a nevét, ezért szégyenkezve egy kis NFÜ felirat virít alul.

Kedves Kollégák és NFÜ-s munkatársainkat basztató politikusok! Áttekinthetően összefoglaljuk nektek, hogy miért hülyeség ez:

– olyan adatokat is bekértek, amiket a cégregiszterből lekérhetne az állam. Amit meg nem, ott mennyivel hitelesebb ha valaki nyilatkozik?

– még ha az is lenne a cél, adatbázist építeni akkor is nehéz lenne, mert úgy látszik papíralapon kéritek be, nem az EMIR-en

– a legkedvezőbb esettel számolva (kitöltés+aláírás+küldés 30 perc): a pályázóknál összesen 20 000 munkaórát, rengeteg papírt, stb pocsékoltattok el az értelmetlen adminisztrációra

– az NFÜ-s/KSZ-es munkatársak munkaóra vesztesége beláthatatlan. Csak az érkeztetés, bontás, aláírás ellenőrzése rengeteg idő. Számos probléma van a lehívásokkal, mindjárt itt van 2014, késésben van egy rakás dolog és ti ilyenekkel foglalkoztok? Most? Nem ér rá később?

– Az EMIR-en projektekhez rendelve külditek ki, a nyilatkozatokon már nincsen projekthez rendelve a dokumentum. (De aláírás előtt ott van, köszi Tanácsadólány). Ez esetben majdnem egyértelmű, mi van ha valaki több projektben szerepel. Küldje be kétszer? Elég egyszer és kissé változtassa meg a formátumát? Több nyertes esetén elhiszi neki a konzorcium vezetője, aki megkapta a felszólítást, hogy ő már egy másik projektben beküldte?

– deklaráltan nem tudtok semmilyen szankcióval élni a 2011 előtti szerződésekkel kapcsolatban. Megéri? Akkor miért nyilatkoztattok mindenkit, hogy  a pályázat benyújtásakor is megfelelt az átláthatósági szabályoknak? Miért felelt volna meg 2011 előtt? Nem volt ilyen szabály. Megint visszamenőleg akartok változtatni a szabályokon?

– mit tesztek majd ha esetleg kiderül, hogy a jelenlegi kormány kedveltjei között is vannak gyanús hátterű cégek? Tesztek lépéseket?

Ezekből teljesen nyilvánvaló, hogy látszatintézkedés az egész, egy pipa a checklisten. Egy bizonyos fokig tolerálható a kampány meg a hülyeség, de ez olyan aránytalan plusz munkát, terhet, frusztrációt tesz az NFÜ-re és a nyertesekre egyaránt, ami döbbenetes és még nem volt rá példa. Persze ez sosem gátolt politikusokat semmiben, most sem fogja. Tessék, lehet megint megszívatni Csepreghy Nándort, hogy védje meg a médiában az intézményesített idiotizmust…Az intézményrendszerben dolgozó kollégáink és a pályázók nevében kérjük, hogy legalább korrigáljatok valamit. Bármit ami ésszerűsítést jelent ebben az ügyben.

Az értesítés teljes szövege amit a nyertesek kaptak:

Tisztelt Kedvezményezett!

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a közreműködő szervezetek bevonásával megkezdi a 2007-2013. programozási időszakban támogatást nyert kedvezményezetteknek az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) c) pontja szerinti átfogó átláthatósági utóellenőrzését.

Az ellenőrzés elősegítése érdekében kérem, hogy a mellékelt nyilatkozatot kitölteni, és cégszerű aláírással ellátva a közreműködő szervezet részére jelen levél kézhezvételét követő 8 naptári napon belül visszaküldeni szíveskedjen.

Felhívom a figyelmét, hogy amennyiben a projektet több kedvezményezett valósítja meg, a nyilatkozatot minden olyan kedvezményezettnek külön ki kell tölteni, amely támogatásban részesül. Kérem, hogy ez esetben az összes kedvezményezett nyilatkozatát egy csomagban szíveskedjen visszaküldeni.

Együttműködését előre is köszönöm!

Tisztelettel,

NFÜ

Itt pedig a nyilatkozat, mindenki megnézheti:

20130905_atlathatosagi_nyilatkozat_kedvezmenyezett_1

Reklámok
Hozzászólások
 1. szerint:

  “Lázár János elmondta, a már támogatáshoz jutott érintetteknek azt a kérdőívet kell utólag kitölteniük, amelyet az új pályázók automatikusan kapnak kézhez.”

  Kérdésem, – mivel nincs dátum a kérdőíven, – illetve utólagos kitöltést említenek, melyik állapot szerinti adatokat kell megadni. Közben természetesen lehetett tulajdonos változás. De mivel utólagos kitöltésről beszélünk, akkor a szerződés kötéskor aktuális állapotot kérik benyújtani?Szerintem a támogatási szerződés aláírásakor, maximum a megvalósítás alatt kell megfelelni az előírásoknak. Egy projekt lezárása utánra – melyet elfogadtak és kifizettek, tehát törvényesen megvalósult – nem vonatkozhat a kérdőívben feltett kérdések. Itt egy fenntartási időszak van, de ebben nem szerepelt ilyen kikötés.

 2. Új tulajdonos szerint:

  Az átláthatósági nyilatkozattal kapcsolatban lenne egy kérdésem.
  A pályázó cég tulajdonosa 100%-ban magánszemély.
  A cégszerű aláírás feletti nyilatkozatban, felsorolt követelményeket említ, mely megfelel a projekt benyújtási időpontjában. Hogy nyilatkozzon a mostani tulajdonos, ha a pályázat benyújtásának időpontjában más volt a tulajdonos? ?? Pontosan itt miről is van szó?

 3. tanácsadólány szerint:

  Én kösz a megtiszteltetést:))))

 4. […] Az NFÜ offshore nyomozás címen egy héten belül több mint 300 ezer oldalt kér be a pályázati nyertesektől – írja a Papírkapitalizmus blog. […]

 5. tanácsadólány szerint:

  partnereim keresnek, hogy hogy is van ez… csak sajnos én sem értem, tele ellentmondással a nyilatkozat…

  A 4.3 ponttal kapcsolatban tudna segíteni valaki? Külföldi tulajdonosok esetében minden felmenőt be kell írni, a tulajdonos tulajdonosának a tulajdonosait is? És milyen arány az “elvárt”? Egyáltalán minek mihez az aránya itt a kérdés, melyik országban és melyik cégeké a tulajdonosi létrán?

  egyébként a projekthez rendelés az aláírás előtti mondatban szerepel

 6. urita szerint:

  Hogy kell ezt kitölteni? Sima magyar 3 fős 1 tulajdonos kft. vagyunk – miért ez az érthetetlen 8 oldalnyi hülyeség? Valaki segítsen!

 7. Aliena szerint:

  Nekem még az is tetszett benne, hogy az általuk berakott link, ahol a nyomtatvány elérhető lett volna, természetesen nem működött! 🙂

 8. Kiss Lajos szerint:

  Van olyan pályázatom (GOP-2.1.1-12/B-2013 konstrukció), ahol a támogatási szerződés megkötésére nem került még sor, de a nyilatkozatot már bekérik a kedvezményezettől. Mellesleg 2014-től az egész pályázat kezelő rendszert átalakítják, NFÜ, KSZ, IH, stb., így sanszos, hogy a projektek végére az ügyintézők folyamatosan fognak cserélődni.

 9. Kiss Lajos szerint:

  Én még csak a GOP konstrukcióknál találkoztam a nyilatkozattal. Kiterjesztik minden konstrukcióra?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s